dinsdag 30 augustus 2011

Limburger in het HOVM

Wie zich na de berichten van de afgelopen dagen afvroeg hoe het dan zit met de Limburger, HTM 90, die ook zou worden overgebracht, hoeft zich geen zorgen te maken. Ook de Gele Tram is aangekomen bij de HOVM-Remise om daar tentoongesteld te worden.
Wassenaarder aangekomen bij de Frans Halsstraat (foto: HOVM)
De 90 werd net als de Blauwe B412 vervoerd per dieplader. Het is niet voor het eerst dat een Limburgse wagen op het terrein van de remise Frans Halsstraat is. Er is indertijd overwogen om Limburgers in te zetten op een forensendienst tussen Wassenaar Maaldrift en Station H.S.; de eenrichtingswagens zouden dan doorrijden naar remise Frans Halsstraat om daar te driehoeken (keren). Dat kon toen nog niet bij H.S.
Bij die proefrit is het gebleven; het bleek niet erg praktisch om met deze grote wagens in de ochtend- en avondspits te manoeuvreren op het remiseterrein. De forensendiensten werden dan ook gereden door losse tweerichtingmotorwagens uit de serie 51-80, die geen keerlus of -driehoek nodig hadden.

maandag 29 augustus 2011

Blauwe Tram arriveert in Den Haag

Hij is er! Na een goed verlopen transport is Blauwe Tram B412 aangekomen bij de HOVM-Remise in Den Haag. TV West volgde de overbrenging op de voet.
De B412 verlaat het Haarlemse NZH-Vervoermuseum. (Beeld: TVWest)
Het RTVWest-nieuws besteedde royaal aandacht aan deze Noord- en Zuid-Hollandse vervoersprestatie. In het videoverslag is duidelijk te zien dat de B412 bijna uit zichzelf de dieplader oprolde. Alsof hij graag nog eens zelf naar Den Haag was gereden.



Ook de website van RTVWest deed verslag van de overbrenging.
De wagen werd afgeladen op het kopspoortje dat vanaf het remiseterrein naar 'De Put' loopt. Vanaf zondag is de wagen te bewonderen op Retourtje Leiden.




TV West kijkt mee in Haarlem

In de nieuwsuitzendingen van TV West wordt vandaag aandacht besteed aan het transport van Boedapester-tramwagen B412. Dit stuurstandrijtuig, het enige nog bestaande Blauwe-tramrijtuig van dit type, verlaat vandaag voor twee maanden zijn vertrouwde stek in het NZH-vervoersmuseum in Haarlem. De tram is vanaf 4 september twee maanden lang te zien op de tentoonstelling Retourtje Leiden in het Haags Openbaar Vervoermuseum.



Bekijk hieronder de ochtenduitzending van het TV Westnieuws; het bericht over dit transport begint na 3 minuten. Aan het woord komt o.a. Raymond Naber, die iets vertelt over de geschiedenis van dit unieke museumstuk.

Link: TV West ochtendnieuws 29 augustus 2011

zaterdag 27 augustus 2011

Transport NZH B412 en HTM 90

Houd maandag 29 augustus TV West in de gaten. De regionale zender voor Zuid-Holland doet dan verslag van de overbrenging van Blauwe Tram B412 vanuit het NZH-Vervoermuseum in Haarlem en de HTM 90 vanuit Scheveningen naar de HOVM-Remise aan de Frans Halsstraat/Wouwermanstraat in Den Haag. Precieze tijdstippen zijn nog niet bekend.

Mocht u dit spektakel ter plaatse willen komen bekijken, houd er dan rekening mee dat u om veiligheidsredenen gevraagd zal worden om afstand te bewaren. Daar heeft u ongetwijfeld begrip voor: het zijn ingewikkelde transportbewegingen met grote, unieke objecten. Het laatste wat we willen is dat iemand uit het publiek daarbij iets akeligs overkomt.

woensdag 24 augustus 2011

Klaar voor Wassenaar!


De Wassenaarse tram is gereed.

Na hard zwoegen is de Wassenaarse tram gereed! De 90 ziet er fantastisch uit met zijn originele reclameborden (de juiste borden op de juiste plaats), A-beugel, koersborden en de twee van originele Limburgers afkomstige banken. De 90 is nu in de toestand van 1959-1961.

zondag 21 augustus 2011

NZH A106 in het zonnetje gezet

  Na een flinke wasbeurt is de A106 klaar voor Retourtje Leiden en staat hij naast de bloemetjes in de Lijsterbesstraat.
NZH A106 glimt weer als vanouds. 20 aug '11. Den Haag
Helaas is de wagen nog niet volledig rijvaardig, maar hij kan wel zelfstandig rijden. De restauratie van de A106 is een langlopend project met start in 1986. De wagen is dit jaar precies 100 jaar oud.
Na zijn buitendienststelling begon hij een tweede leven als tuinhuisje in Nieuwkoop, en daardoor is hij bewaard gebleven.
De overblijfselen (1980). Probeer daar maar weer eens een tram van te maken!

zondag 14 augustus 2011

Blauwe Tram op de Geestbrugweg

Retourtje Leiden is nog niet begonnen, maar Blauwe Tram NZH A327 verkent de route voor 17 september alvast, tijdens de normale zondagsritten vanuit het Haags Openbaar-Vervoer Museum. Vandaag pronkte de wagen met de dakreclames voor het Leidsch Dagblad, goed te zien als de tram vanaf de Rijswijkse Haagweg afslaat naar Voorburg. Het was voor het eerst in 41 jaar dat deze borden weer vertoond werden!
A327 draait de Geestbrugweg op
De route van Den Haag via Rijswijk naar Voorburg maakt deel uit van de vroegere 'buitenlijnen' van de H.T.M. De tramlijnen die buiten de Haagse gemeentegrenzen kwamen, hadden een bijzondere status, ze vormden officieel zelfs een ander bedrijf. Als nazaat van de buitenlijnen is het tracé naar Voorburg dan ook een waardige kandidaat voor museumritten met interlocaal materieel. De lijn naar Voorburg is trouwens zelf ook een museumstuk, want sinds zijn voltooiing in 1934 is er weinig aan veranderd.
Vanuit Voorburg weer terug in Rijswijk
Toen hij nog in dienst was, kwam de A327 hier nooit - de lijn via Rijswijk was H.T.M.-terrein. Maar als museumtram heeft deze Blauwe Tram al heel wat meters afgelegd over de Geestbrugweg. Wie de twee foto's vergelijkt, ziet trouwens dat de twee dakreclames verschillend zijn.
Beide foto's, zoals de meeste kleurenfoto's van het museummaterieel op deze pagina's, zijn van de hand van Raymond Naber.


vrijdag 12 augustus 2011

Een Leidenaar uit Haarlem

Al jarenlang een vertrouwde verschijning bij de Nederlandse trammusea is de kleine motorwagen NZH A327. Deze begon zijn loopbaan bij de NZH-stadstram in Haarlem, en toen de stadslijnen daar werden opgeheven, vond hij een nieuwe betrekking in Leiden.
De A327 was gered, maar er moest nog veel gebeuren

Na het einde van het Blauwe Tram-bedrijf ontfermden NVBS en later de Tramweg-Stichting zich over de wagen. Zo kwam hij terecht in Rotterdam Delfshaven, waar gestaag werd gewerkt om de tram weer zijn oude glans terug te geven.

Midden jaren '80 kon de tram weer in gebruik worden genomen, en de A327 heeft sindsdien gereden op de tramsporen van Rotterdam, Amsterdam, het Openluchtmuseum, en Den Haag.

Om de wagen een duidelijk Leids gezicht te geven voor Retourtje Leiden, is er speciaal een oude dakreclame voor het Leidsch Dagblad hersteld (een oorspronkelijke, en niet nagemaakt, zoals we eerder schreven). Tijdens de tentoonstelling zal de Leidse Blauwe te zien met deze reclames.
En dat zo'n reclame ook echt op de A327 heeft gezeten, wordt aangetoond door deze historische foto. Omstreeks 1960 is de wagen in botsing gekomen met een auto die kennelijk nog even snel tussen "die trage, logge trams" door wilde. Maar met de NZH viel niet te spotten... Links op de foto een andere Blauwe Tram van een type waarvan helaas niets bewaard is gebleven. Ook zulke tweelingwagens (enkelgelede trams, zouden we nu zeggen) reden tot het einde toe op de lijn tussen Leiden en Den Haag.

Foto: L.J. Albers
In de reacties onder dit bericht kunt u meer details vinden over de A327 en de plek waar deze foto is gemaakt.





zondag 7 augustus 2011

Bronsgroene Limburger is weer HTM 90

LTM610 naast de trailer in Simpelveld
Eind 2010 werd de enige Limburgse tram die er nog is, overgebracht naar Den Haag.

Toen de tramlijnen van de Limburgse Tramweg­maatschappij in 1950 werden opgeheven, nam de HTM de vierassige trams over. Ze gingen rijden op de lijnen naar Wassenaar en Voorburg. In 1963 was de Haagse carrière van de wagens voorbij, en werden ze gesloopt, behalve de HTM 90, die als monument voor de Limburgse trams werd opgesteld voor het LTM-kantoor in Heerlen.

Na veel omzwervingen kwam de wagen, nu weer met het Limburgse nummer 610, terecht bij de Zuid-Limburgse Stoomtreinmaatschappij ZLSM in Simpelveld. Die heeft de wagen uitgeleend aan Retourtje Leiden.

Nog als LTM610 in de TS-loods
In november 2010 werd hij in het zuiden van het land op een trailer gezet en vervolgens over de weg teruggebracht naar de Hofstad. In de loods van de Tramweg-Stichting in Scheveningen, waar de wagen maar ternauwernood in paste, is sindsdien hard gewerkt om de 610 weer terug te toveren in de HTM 90. De tram wordt niet voorlopig niet rijvaardig gemaakt, maar hij ziet er wel weer piekfijn uit.

Er kwam wel meer bij kijken dan een nieuw verfje. Zo is een deel van de beplating vervangen, en werden er nieuwe koplampen gemaakt. Wat staat daar trouwens op de bufferbalk van de tram?

Bij de Haagse aankleding van de wagen hoort natuurlijk ook een uitrusting met reclames uit die tijd. Verder is de richtingtrommel weer voorzien van HTM-bestemmingen. Zo ziet hij er weer uit als een tram, zoals de (bijna) rijkste gemeente van Nederland hem kende.
In volle glorie als H.T.M. 90