Op 8 en 14 januari werd er in de Lijsterbesstraat gewerkt aan de HTM 58 Buitenlijner. Een mijlpaal werd bereikt met het starten van de compressor die de lucht voor de beremming, het zand en de fluit levert. Gebleken is dat er nog onderdelen moeten worden nagezien.
Het onderstaande filmpje bewijst het: er staat weer lucht op!
De manometer staat eindelijk niet langer op nul:
Eindelijk is er na jaren van zwijgen het geluid van een buitenlijner te horen en de compressor. Welke fluit is het? De Leidse?
BeantwoordenVerwijderenAat
Dag Aat, er is een Delftse en een Leidse fluit. Die je hoort op het filmpje is een Leidse.
BeantwoordenVerwijderenGr Raymond
Hoewel het aan de buitenzijde nog niet echt oogt is er heel veel werk verzet aan de 58. Mag ook wel nadat deze wagen voor het laatst in 1952 bij Werkspoor een grote revisie gehad heeft. Technisch is de 58 op een oor na rijvaardig. Ook de zijwanden zijn al goeddeels aangepakt, evenals het dak. De nieuwe pantograaf oogt heel mooi. De bottleneck op dit moment is de aanmaak van nieuwe balconschermen plus het richten van de koppen. Bij demontage van het B-balconscherm bleek pas goed wat de 58 destijds een dreun gehad heeft van het railtransport. Deze zijde was er feitelijk veel erger aan toe als de destijds in Amsterdam ontmantelde A-zijde! Er zijn behoorlijk wat scheve gezichten geweest dat de 58 niet op tijd klaar was voor retourtje Leiden en dat was ook heel jammer. Maar de wagen moest gewoon heel grondig aangepakt worden. Te vaak is in het verleden de 58 'aan de praat' gehouden met lapwerk. Als we de huidige vaart erin houden, dan is de 58 klaar voor 90 jaar elektrische tram naar Delft en Voorburg in 2013.
BeantwoordenVerwijderenOp digitale tram is nu een filmpje geplaatst. Daar in kan je zien dat de H 58 zijn eerste meters heeft gereden. Fijn het geluid te horen van de tram met zijn fluit, de bel, de pomp en het piepen van de wielen in de bocht. Het is te hopen dat de H 57 snel van zich laat horen.
BeantwoordenVerwijderenAat.